Мажоритарні вибори 2012 на Буковині: Небезпека в нарізці округів

Виборча кампанія 2012 року може стати знаковою та в своєму роді, переломною. Переломною в тому розумінні, що мажоритарна складова цих виборів пройде за надзвичайно високими ставками для всіх політичних гравців. Зважаючи на це, вже сьогодні можна окреслити 4 серйозні виклики, які під час наступних виборчих перегонів постануть перед кожним учасником цього процесу. 

Перший і найголовніший виклик – виклик перед виборцями.
Саме їхній вибір у мажоритарних округах зможе забезпечити або збереження існуючої політичної системи, або її кардинальну зміну. Усвідомлений та зважений вибір – запорука отримання можливості для системних змін, які так необхідні Буковині зокрема і Україні загалом. 
Другий очевидний виклик – перед представниками громадянського суспільства. «Покоління Майдану», лідери громадської думки та активісти, невдоволені існуючим станом справ, саме під час цієї кампанії, вперше зможуть впливати на результати виборів не лише одномоментно (своїм голосом на виборчій дільниці), а й системно – через громадянський тиск на учасників політичного процесу під час всієї кампанії. 
Третій виклик – це виклик перед владою. Застосування адміністративного ресурсу, підкуп виборців, системні порушення на виборчих дільницях, в роботі виборчих комісій, недоброчесність при «нарізці» округів – піднімає питання про межу її легітимності. 
Четвертий виклик – для існуючої в країні партійної системи. Наявність у законі про вибори норми про самовисування може стати реальною можливістю для нових чесних та принципових людей пройти до Верховної Ради без допомоги партійного бренду, що, скоріше за все, зробить нову ВР, яскраво «про-територіальною». В цій ситуації, партії, які бажають отримати або зберегти владу, повинні також, якісно змінюватися – чути, аналізувати і вирішувати проблеми тих, хто за них голосуватиме. 

Зважаючи на потужність даних викликів – ми, представники руху «ЧЕСНО» в Чернівецькій області, вважаємо, що вже сьогодні варто починати
дискусію щодо запобігання, можливого, недобросовісного «перегравання» ситуації з існуючими в області межами мажоритарних округів. 
Громадський моніторинг та контроль за виборчим процесом варто розпочати вже зараз, ще до початку виборчої кампанії, оскільки «насіння недоброчесності» у виборчий процес закладається уже тепер, задовго до офіційного старту кампанії. 

Згідно з чинного законом, є лише дві ключові вимоги до утворення виборчих округів: Перша – округи повинні утворюватись виключно в межах 27 регіонів – областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя; Друга – відхилення кількості виборців у кожному одномандатному окрузі не повинно перевищувати 12% орієнтовної середньої кількості виборців в одномандатних округах, яка визначатиметься ЦВК на підставі відомостей Державного реєстру виборців. 
Для України загалом і Буковини зокрема, склалась неоднозначна ситуація: у законі жодним чином не закріплений принцип неперервності меж виборчих округів. Якби цей принцип було законодавчо закріплено, то межі Буковинських округів виглядали б так (мал. 1): 
 


Оскільки закон не дає чітких вимог до визначення меж виборчих округів то цілком можливий варіант повернення до меж Буковинських округів, часів виборів 2002 року (мал. 2).
 


Проте, існуючий поділ округів може радикально змінитися. Підставою для цього є унікальність теперішньої ситуації для Буковини, зокрема в контексті резолюції ПАРЄ стосовно нашої країни, яка у пункті 15. 3 зауважує: «Щоб посилити плюралізм та стимулювати участь національних меншин в публічному житті, Асамблея рекомендує ЦВК при формуванні виборчих округів на виборах 2012 року забезпечити включення компактно проживаючих національних груп на певних територіях в одні й ті ж округи». 
Фактично – цей пункт дозволяє ЦВК, на законних підставах, посилаючись на виконання резолюції ПАРЄ, змінити конфігурацію трьох з чотирьох Буковинських округів. 
Зокрема, до Новоселицького і Герцаївського районів можливо додати один з районів міста Чернівці (скажімо Садгірський). До інших двох районів міста Чернівці додати Кіцманський район, створивши таким чином два «своєрідних» округи – де «сільські» райони поєднуються з «міськими». Можуть змінитися також межі Сторожинецького округу, від якого забирається Кіцманський район і додається Глибоцький. Ось, як виглядатиме така «своєрідна конфігурація» округів (мал. 3).
 


Основне завдання, яке Чернівецька обласна організація руху «ЧЕСНО» ставить перед собою, полягає у тому, щоб донести до виборців те, що процес змін існуючих меж округів та, взагалі, доцільність цього процесу, повинне отримати максимально широку громадянську оцінку та розголошення. 
Доцільність можливих зміни меж буковинських округів громадяни повинні обговорити до, а не після їх офіційного оприлюднення. Утворення округів та (можливий) перегляд їхніх меж, має здійснюватися в результаті публічних консультацій з громадськістю, а не в залежності виключно від рішення Центральної виборчої комісії. 
Місцева громада повинна розуміти логіку прийняття рішення ЦВК стосовно буковинських округів. Якщо рішення буде прийматися закрито, то це дасть змогу постфактум звинувачувати ЦВК у так званому «джеррімендерінгу» – «нарізці» округів, покликаної забезпечити концентрацію в одних округах виборців, які підтримують певну політичну партію чи кандидата і розпорошення електорату, що підтримує політичних конкурентів, між декількома виборчими округами з тим, щоб у жодному з таких округів вони не мали підтримки більшості виборців. 

Фактично, Буковина має шанс отримати цілком законну по формі, але недобросовісну по суті
(це наше суб’єктивне, оціночне судження)«нарізку» мажоритарних округів. 
Чернівецька обласна організація руху «ЧЕСНО» звертається до всіх громадських та політичних організацій області, журналістів та інших зацікавлених у демократичному розвитку держави громадян з пропозицією активно висвітлювати дане питання та публічно наполягати на тому, щоб при утворенні виборчих округів на Буковині обов’язково врахувався принцип неперервності меж виборчих округів. 

Автори статті, члени координаційної ради руху «Чесно» на Буковині - 
Вадим МІСЬКИЙ (співкоординатор освітнього проекту «Школа Практичної Аналітики»), 
Віталій ШАРЛАЙ (ЧОО ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу»), 
Богдан БОЙКО (ЧОГО «Захист»), 
Тарас ПРОКОП (МГО «СНІТ»), 
Георгій БОДНАРАШ (ЧОГО «Політологічне наукове товариство «Аналітик»), 
Михайло ШМОРГУН (МГО «МіСто»).

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте