Партії Буковини погодилися ставати чеснішими + відео та документи

Як учасник руху ЧЕСНО, я дав собі обіцянку: в рамках співпраці з ЧЕСНО не мати жодних політичних вподобань. В цьому є певний «плюс» (хоча, може він і «мінус»): перестаєш перейматися, коли сперечаються влада і опозиція. Сприймати це можна приблизно, як сварку дітей в дитсадку — саме так виглядав міжпартійний діалог на круглому столі «Політичні партії Буковини за ЧЕСНІ вибори», який 23 травня провела Чернівецька координаційна рада руху ЧЕСНО.

Картина приблизно така (хто що вважає):
а) Влада вважає, що вона «на коні», і може робити, що схоче.
б) Опозиція вважає, що вона чесніша за владу.
Саме тому, представники Комітету опору диктатурі відмовилися підписати спільно з іншими партіями Буковини Меморандум підтримки політсилами шістьох критеріїв доброчесності, під яким вже поклала підпис Партія Регіонів.

Критерії, до слова, наступні:
1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
2. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
3. Непричетність до корупційних дій;
4. Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;
5. Особисте голосування в парламенті (для діючих депутатів);
6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів (для діючих депутатів).

Так от, повертаючись до нашого переліку «хто що вважає»:
в) ЧЕСНО вважає, що оцінка «чесний»/«нечесний» є вимірюваною, і напряму залежить від відповідності кандидатів, що подані політсилою, вищеперерахованим критеріям.
Виборець, який має вичерпну інформацію про кандидатів — самостійно зважує її і обирає за кого голосувати. Наша ціль — цю інформацію зібрати і донести.

Підписання подібних меморандумів (які, доречі, вже були підписані у багатьох регіонах) — це перший крок партій назустріч громадянському суспільству країни. Фактично, це сказати: «Ми зобов'язуємося подавати гідних людей в парламент». І якщо, раптом, виявиться, що серед списків кандидатів опинилися пара-трійка (а може і кілька десятків) «негідних» — це вдарить по політсилі і тільки по ній. Бо пообіцяли. І, сподіваюся, цього разу народ з рук таке не спускатиме.

Саме тому, підписання Меморандуму — це не визнання якоїсь політсили «чесною». Це лише тягар зобов'язань та відповідальності з боку партії перед громадою.

Втім, КОД все ж не відмовився від співпраці — Максим БУРБАК, лідер обласної організації Фронту Змін, перезентував Заяву про підтримку критеріїв, в якій детально пояснюється позиція Комітету.

Олександр БУРДЕНЮК — голова Народного руху України в Чернівецькій області — навів гарний приклад того, як ідеї змінюють дійсність, провівши паралель між Народним рухом на кінця 80-х років, який боровся за здобуття незалежності Україною і нинішнім рухом «ЧЕСНО», який бореться за чесне представництво інтересів громадян в парламенті.
Відмінність в тому, що ЧЕСНО не є політично чи навіть ідеологічно вмотивованим рухом. Це об'єднання громадян, які бажають знати все про кандидатів, обирати їх усвідомлено та не допускати будь-яких махінацій до, під час та після виборів.

Трішки каламбуру 

Пан Петро КОБЕВКО, головний редактор газети «ЧАС», взявши слово, присвятив його нищівній критиці Комуністичної партії України. Він дуже обурювався з того приводу, що комуністи підписалися під Меморандумом, і врешті решт закликав Компартію покаятися: тільки після цього, на його думку, вони зможуть брати на себе тягар представляти виборців у парламенті.

Натомість, перший секретар обкому КПУ Віктор ЧЕРНЕНКО апелював, як би незвично це не звучало, до необхідності демократичного діалогу, а не взаємних звинувачень; а також докоряв тим, що сперечатись — це не по-європейськи. Ось така неочікуваність.

Хоча, можливо, на його позицію вплинула промова пані Лілії ГОНЮКОВОЇ, професора кафедри державної політики та управління політичними процесами Національної Академії державного управління при Президенті України, яка прочитали місцевим політикам міні-лекцію з етики міжпартійної комунікації та спілкування політсил з громадянським суспільством.

В цілому, саме цієї етики діалогу дійсно бракує нашим політикам. 
Віталій ШАРЛАЙ — член коордради ЧЕСНО в Чернівецької області — ділиться враженнями про круглий стіл: «Загальна атмосфера взаємної недовіри між політиками у Чернівецькій області є дуже великою. Виборча кампанія на Буковині, на нашу думку, буде складною, оскільки навіть за пів року до виборів політики не можуть дійти до спільного рішення за одним круглим столом».

Але, не лише політикам є куди «рости»: громадяни також повинні змінити своє ставлення до виборчого процесу, якщо хочуть уникнути долі «розмінних монеток» під час війни за перерозподіл грошових потоків між олігархами. Розуміючи це, буковинська ініціатива руху ЧЕСНО приділятиме особливу увагу просвітництву та громадянській освіті.

Відео-сюжети з круглого столу: 
 







 






 

Документи:
 

 

Підпишіться на новини руху ЧЕСНО на Буковині: 

facebook.com/chesnobuk , vk.com/chesnobuk.

А тут обговорюють українську політику з точки зору буковинців: facebook.com/groups/chesno.buk/

Вадим МІСЬКИЙ,
член коордради руху «ЧЕСНО» у Чернівецькій області
chesno.cv@gmail.com 

1 коментар

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте