Академія Громадянина. Сесія І: «Суспільство напередодні парламентських виборів»

12 серпня 2012 р. координаційна рада Громадянського руху «ЧЕСНО» в Чернівецькій області, в співпраці з СММГО «МіСто», Асоціацією «Спільний простір» та ПНТ «Аналітик» розпочала освітній проект «Академія Громадянина». 
В рамках першої сесії керівник проекту Вадим МІСЬКИЙ ознайомив учасників Академії з цілями, завданнями, а також напрямками проекту «Буковинський громадянин ХХІ ст.» та першого його етапу — «Академії Громадянина», а координатор Громадського руху «ЧЕСНО» в Чернівецькій області здійснив короткий огляд мети, основних акцій та етапів діяльності Руху. Керівник аналітичного напряму кампанії «Фільтруй Раду!» Віталій ШАРЛАЙ розповів про складнощі та особливості аналізу діяльності чинних народних депутатів і кандидатів на відповідність критеріям доброчесності.
 


Цікаву лекцію про політичну ситуацію напередодні виборів 2012 р. прочитав відомий буковинський політолог та журналіст Ігор БУРКУТ, який зауважив: «під час цієї виборчої кампанії, кількість людей, які поважають обраних ними депутатів різко зменшується. Цього року, настрої людей дуже-дуже сумні. При чому, ці настрої підтримують деякі політичні сили, які у цьому зацікавлені».
 


За його словами, більшість українців стверджують, що вони б проголосували за політичну силу, яка пропонує якісну, чітку та обґрунтовану програму виходу з кризи, однак вони такої не знають. Тож, відмовляються прийти на вибори. «Переважній більшості виборців, вони є або мало зрозумілими, або вже є не цікавими, або ж є в нас, з кожним роком все більше, закоренілих циників, які пропагують нігілістичне ставлення до виборів» – сказав він. Ігор БУРКУТ наголосив, що жодного політичного актора з екранів телевізора чи шпальт газет він підтримувати не буде, а лейтмотив у нього такий: «Обов’язково йти на вибори! Якщо навіть не голосувати за когось, то принаймні зіпсувати бюлетень, щоб його ніхто не використав!».
 
Після дискусії про Громадський рух «ЧЕСНО» та аналізу політичної ситуації в країні напередодні виборів, цікавий тренінг — роботу в групах — проводили Наталі та Вероніка КРУГЛАШОВІ. Учасники сформували чотири групи, і їх завданням було охарактеризувати та дати власну оцінку важливості кількох критеріїв доброчесності
 


Таким чином, Академія Громадянина навчатиме слухачів: орієнтуватись в сучасній політиці; не бути обдуреним на виборах; захищати свій голос; механізмам громадського впливу на владу; ефективно комунікувати в соціальних мережах; отримувати доступ до публічної інформації; працювати з медіа.
 


Наступні сесії будуть не менш цікавими та інформативними. Нагадуємо, кращі випускники Академії отримають змогу працювати в команді професіоналів громадського аналітичного виборчого проекту «Буковинський громадянин ХХІ ст.» в рамках діяльності Руху «ЧЕСНО» на Буковині.
 
Георгій БОДНАРАШ,
координатор Громадського руху «ЧЕСНО» у Чернівецькій області

4 коментарі

Михайло Шморгун
Головна теза Буркута (імхо) про те, що суспільство на грані соціального вибуху… І його початок не буде спланованим…
Георгій Боднараш
НЕ ПРАВДА)) Він сказав, що зазвичай, коли існує великий рівень апатії людей до політики і політиків — це все закінчується соціальним вибухом…
Вадим Міський
кожний чує те, що йому ближче :)
Георгій Боднараш
а у мене є аудіозапис!!!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте