Академія Громадянина. Сесія Іv: про доступ до публічної інформації, громадську експертизу та роль громадянського суспільства загалом

2 вересня відбулася  ІV сесія нового буковинського проекту «Академія Громадянина». Вона мала назву «Громадянське суспільство: контролюємо діяльність влади».
Лекторами були запрошені виконавчий директор ІПЦ «Наше право» Оксана Ващук та доктор політичних наук, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ Андрій Круглашов.


  Говорили про доступ до публічної інформації, громадську експертизу та роль громадянського суспільства та його вплив на процес прийняття рішень.
   Варто сказати, що з оновлення ЗУ «Про доступ до публічної інформації» поалася ера нової філософії сприйняття доступу до інформації. Якщо раніше запит могли подавати лише громадяни України, то зараз – як фізичні, так і юридичні особи. Вето одне: державні службовці.
Отже, будь-який громадянин України може подати запит на інформацію до органів державної влада, якщо дана інформація не є:
-таємною (інформація у банківських установах; таємниця сповіді, слідства та історія хвороби)
-конфіденційною (інформація про особу: місце проживання, релігійні переконання, ОКРІМ випадків, коли особа є публічною і інформація несе значимий суспільний інтерес)
-службовою (внутрішня інформація служб та органів влади)
Будь-хто може запитати інформацію, котра не входить у три заборонених види і навіть попросити копію документа, що стосується прийнятого рішення(цивільно-правовий договір, акт виконаних робіт або навіть дії кожного депутата під час прийняття законопроекту, якщо рішення уже прийнято). Щодо громадської експертизи, то її можуть проводити лише ГО або недержавні ЗМІ. Для цього – сформулювати запит, визначити методи  та матеріали, які будете запитувати для проведення експертизи.
Після її проведення  потрібно підготувати і надіслати органам влади пропозиції чи експертні поради.
Ось такі цікаві знання за сьогоднішній день. А реалізувати їх можна було на практиці. Після поділу на групи учасники писали запит на інформацію, а потім обмінювалися і думали: відповіли б вони на такий запит, якби були в ролі органів влади, чи ні.

А по завершенню – презентація влансих громадських експертиз.

Дякую лекторам за нові знання, а учасникам за ще один чудовий день.
Фото Вадима Міського

4 коментарі

Вадим Міський
Віко, це фото з телефона в обробці інстаграма))
Вікторія Яшан
сорі, зараз виправлю)
Юлія Червенюк
я лиш хотіла це написати)
Захар Подкидишев
Віка, ти або заглядайся на одного мажора, або пиши нормальні тексти. Бо то, що я тільки що прочитав — це не журналістика, це повне ппц…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте